Breaking: BoE Governor Bailey roept Bitcoin op tot „Highly Riskable Investment Opportunity“.

In een op stablecoin gerichte toespraak die vandaag werd gehouden op een virtueel Brookings Institution-evenement, zette gouverneur Andrew Bailey van de Bank of England zijn kritiek op Bitcoin kracht bij en beweerde dat het geen verband houdt met geld.

Ik zal beginnen met crypto-assets, zoals bitcoin, die de afgelopen tien jaar zijn verschenen. Ze hebben geen enkel verband met geld.

Bailey voegt eraan toe dat cryptocurrency’s zoals Bitcoin Billionaire „misschien“ extrinsieke waarde hebben, maar ze zijn een „zeer riskante“ investeringsmogelijkheid.

Zoals gemeld door U.Today, waarschuwde Bailey beleggers eerder dit jaar dat Bitcoin-beleggers al hun geld zouden kunnen verliezen omdat hij ervan overtuigd is dat de topcrypto geen intrinsieke waarde heeft, zoals hij al eerder zei als CEO van de Financial Conduct Authority (FCA) in december 2017.

Hij merkte ook op dat de activa van de crypto onbruikbaar zijn voor betalingen, terwijl hij de stablecoins prees:

Stabiele munten zouden enkele nuttige voordelen kunnen bieden. Zo zouden ze bijvoorbeeld de wrijvingen in betalingen verder kunnen verminderen, door de snelheid van betalingen te verhogen en de kosten ervan te verlagen (vooral als er wereldwijd stabiele muntstukken zouden worden ingevoerd). Stablecoins kunnen meer gemak bieden, onder meer via integratie met andere technologie, zoals sociale-mediaplatforms of retaildiensten.

De gouverneur heeft echter die fiatgekoppelde digitale activa die buiten het banksysteem zijn uitgegeven, geslagen, aangezien sommige geen juridische claim voor de houders bevatten en liquiditeitsrisico’s kunnen inhouden:

Stabiele munten moeten houders van munten een solide vordering bieden, met ondersteunende mechanismen en bescherming om ervoor te zorgen dat ze op elk moment 1 op 1 in fiatvaluta kunnen worden ingewisseld.

Tether, de topstabiele munt met een marktkapitalisatie van 13 miljard dollar, stuurde vorig jaar schokgolven over de markt door te onthullen dat slechts 74 procent van de USDT vorig jaar werd gedekt door contant geld of geldequivalenten.

Daarnaast pleitte Bailey tegen het uitgeven van een multi-currency stablecoin, wat de eerste iteratie van Facebook’s Libra was, waarbij hij zei dat ze in eerste instantie gebaseerd zouden moeten zijn op single fiat valuta:

Het uitgangspunt voor een wereldwijde stablecoin zou gebaseerd moeten zijn op enkele valuta’s. We moeten niet rennen voordat we kunnen lopen.

Hij benadrukte de noodzaak van wereldwijde reguleringsnormen voor de opkomende activaklasse:

In het bijzonder moeten gasttoezichthouders van wereldwijde stabiele valuta’s samenwerken met andere toezichthouders in andere jurisdicties om ervoor te zorgen dat ze adequaat worden gereguleerd en dat er geen hiaten in de dekking en mogelijkheden voor regelgevingsarbitrage ontstaan.

Terwijl de BoE piekert over het creëren van een eigen digitale centrale bank, sluit Bailey niet uit dat CBDC’s naast stablecoins kunnen bestaan:

Stabiele munten en CBDC sluiten elkaar niet noodzakelijkerwijs uit. Afhankelijk van de ontwerpkeuzes zouden ze naast elkaar kunnen zitten, hetzij als afzonderlijke betalingsopties, hetzij met elementen van het stablecoin-ecosysteem, zoals portemonnees, die de consument toegang geven tot een CBDC.